Καθαρά Δευτέρα : Εσείς ξέρετε γιατί τρώμε λαγάνα;
Φτιάξτε μόνοι σας τη νοστιμότερη λαγάνα
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις "Εκκλησιάζουσες" λέει "Λαγάνα πέττεται" δηλ ."Λαγάνες γίνονται". Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως "Το γλύκισμα των φτωχών".
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, με ταραμά, ελιές και τουρσί.
Un jour et un seul jour est consacré à ce pain lagana qui joue un rôle de premier plan dans la cuisine grecque, le jour du Kathari Dheftera également connu sous le nom de Koulouma, le “Lundi pur”.
Cliquez
Lagana (grec : λαγάνα) est un pain plat traditionnellement préparé lundi pur qui est le premier jour du Grand Carême dans les églises d’Orient, églises catholiques et orthodoxes de rite byzantin, et ce 48 jours avant Pâques.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου