Je souhaite partager avec mes élèves, leurs parents et mes collègues, les activités, les articles sur l'alimentation et les créations effectuées avec les enfants qui me sont confiés.Bonne visite sur mon blog!!!

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Lagana, le pain grec

Καθαρά Δευτέρα : Εσείς ξέρετε γιατί τρώμε λαγάνα;

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η πιο νόστιμη λαγάνα

Φτιάξτε μόνοι σας τη νοστιμότερη λαγάνα

Η λαγάνα  είναι άζυμος άρτος, δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι.


Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα  μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις "Εκκλησιάζουσες" λέει  "Λαγάνα πέττεται" δηλ ."Λαγάνες γίνονται". Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως "Το γλύκισμα των φτωχών".

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, με ταραμά, ελιές και τουρσί.

Un jour et un seul jour est consacré à ce pain lagana qui joue un rôle de premier plan dans la cuisine grecque, le jour du Kathari Dheftera également connu sous le nom de Koulouma, le “Lundi pur”.

Cliquez 

Lagana (grec : λαγάνα) est un pain plat traditionnellement préparé lundi pur qui est le premier jour du Grand Carême dans les églises d’Orient, églises catholiques et orthodoxes de rite byzantin, et ce 48 jours avant Pâques.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου